Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα του Βορρά!

Η Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, υπήρξε πάντοτε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών: ο κλασσικός ελληνισμός συνάντησε εδώ τη Ρώμη και το βυζάντιο παραχώρησε τη θέση του στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε το καταφύγιο των εβραίων που το 1492 διώχτηκαν από την Ισπανία με τη  Reconquista και ερχόμενοι εδώ μπόλιασαν την πόλη με τον πολιτισμό τους. Σέρβοι, Βούλγαροι και Αρμένιοι, όλοι είχαν τις παροικίες τους στη μεγάλη εμπορική μητρόπολη. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν είναι απλή: βυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά τζαμιά και εκλεκτικιστικά μέγαρα σε στενή γειτνίαση μεταξύ τους σχηματίζουν ένα πολύχρωμο, συναρπαστικό ψηφιδωτό. Που όμως είναι μερικές φορές δύσκολο να το αποκρυπτογραφήσεις.

Σήμερα, η Θεσσαλονίκη είναι μια ζωντανή πόλη: τα πανεπιστήμιά της προσελκύουν φοιτητές όχι μόνο απ’όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλούς από το εξωτερικό που διαλέγουν τη Θεσσαλονίκη είτε για να περάσουν το πρόγραμμα Erasmus είτε για να σπουδάσουν νέα ελληνικά.

Το εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης πάντα υπήρξε η πύλη προς τα κράτη της βαλκανικής ενδοχώρας και η εμπορική κίνηση δημιούργησε στην πόλη μεγάλο πλούτο, αλλά κι ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Πατρίδα του Τούρκου εθνικού ήρωα, Kemal Ataturk, η Θεσσαλονίκη πάντα προσέλκυε επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)

• Υπεραστικές συγκοινωνίες από Θεσσαλονίκη: Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονία ή trainose

• Μουσεία: Aρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, & Mουσείο Βυζαντινού πολιτισμού

Εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης

UNESCO, Thessaloniki

• Local time: GMT +2h

Πρόγνωση καιρού

Θεσσαλονίκη (επίσημη ιστοσελίδα)

TTO_LOGO [PRESS]

Leave a Comment

Comment (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Name (required)
Email (required)