Καστοριά, μικρή και γραφική

Η καστοριά είναι μια μικρή, γραφική πόλη της δυτικής Μακεδονίας, στη Βόρεια Ελλάδα. Χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης η Καστοριά κρύβει μια πλούσια ιστορία και πολλές ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες. Ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού δίνει μια εικόνα της ζωής των πρώτων κατοίκων στο αφιλόξενο περιβάλλον της λίμνης. Μια από τις πρώτες εστίες του μακεδονικού βασιλείου βρισκόταν εδώ, στην Ορεστίδα, πριν οι Μακεδόνες αποκτήσουν δύναμη και κατέβουν προς την έφορη μακεδονική πεδιάδα και τα εμπορικά λιμάνια της Πύδνας και της Αμφίπολης. Αργότερα πάλι, η Καστοριά υπήρξε μια πλούσια εμπορική πόλη, κεντρο της κατεργασίας της γούνας αλλά και ακμαίας βιοτεχνίας, που φέρνει ακόμα και σήμερα πλούτο στην πόλη.

Η Καστοριά, καθώς διατηρεί πολλά από τα πλούσια αρχοντικά της και τις κατάκοσμες από τοιχογραφίες βυζαντινές εκλησίες της, είναι ένα υπαίθριο μουσείο τοπικής ιστορίας. Η πόλη όμως, δεν είναι ένα άψυχο απολίθωμα λαμπρών μνημείων: τα ζωηρά τοπικά έθιμα, όπως τα Ραγκουτσάρια, ζωντανεύουν την πόλη και δημιουργούν μια ακαταμάχητη εορταστική ατμόσφαιρα με έντονο το τοπικό χρώμα.

Είτε ψάχνετε για ήρεμους περιπάτους στις όχθες της λίμνης, κάτω από το πλήθος των πουλιών, είτε για διασκέδαση έξω από τα συνηθισμένα, μπορείτε να τα βρείτε στη Δυτική Μακεδονία και την Καστοριά.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Σύνδεσμος γουνοποιών Καστοριάς

 

Ευχαριστούμε!

Trasias Studio για τις όμορφες φωτογραφίες!

Leave a Comment

Comment (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Name (required)
Email (required)