Κόνιτσα: έμποροι και καραβάνια

Χτισμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Σμόλικα και της Τύμφης, η Κόνιτσα μοιάζει αιχμάλωτη αυτών των γιγάντων. Κι όμως, το στενό πέρασμα στο οποίο δεσπόζει έκανε την τύχη της: η Κόνιτσα βρίσκεται στα όρια ενός μικρού εύφορου οροπεδίου, που γονιμοποιείται από τα ποτάμια που διασχίζουν την περιοχή. Δυσπρόσιτη και προστατευμένη, η πόλη δεν άργησε να γίνει καταφύγιο για τα καραβάνια και τους εμπόρους που φορτωμένοι εμπορεύματα και ιδέες περνούσαν από την περιοχή με κατεύθυνση είτε το Ιόνιο, είτε τη βαλκανική ενδοχώρα.

Μη έχοντας άλλο οικοδομήσιμο υλικό παρά μόνο τα βράχια των βουνών, οι ντόπιοι από την Κόνιτσα και τα γύρω χωριά έγιναν ικανότατοι τεχνίτες στην κατεργασία της πέτρας, ονομάζοντας τα χωριά τους Μαστοροχώρια. Άνθρωπος και φύση συνεργάστηκαν τόσο αρμονικά, που τα κτήρια μοιάζουν οργανικό μέρος του ορεινού τοπίου. Σήμερα, η γνώση της κατεργασίας της πέτρας έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί, αλλά τα μεγαλειώδη μέγαρα και σπίτια μένουν για να θυμίζουν τις αρχαίες τεχνικές και να δημιουργούν ένα μεγαλειώδες σκηνικό.

Όλη η περιοχή είναι κατάστικτη από βυζαντινά μοναστήρια – πολλά απ’αυτά, όπως η Μολυβδοσκέπαστη, κατασκευασμένα από βυζαντινούς αυτοκράτορες – και πέτρινα γεφύρια. Τα ποτάμια Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος προσφέρονται για ορεινά αθλήματα σ’ένα υπέροχο περιβάλλον: ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει να κάνει rafting, canoe-cayak, ιππασία ή ορειβασία για να γνωρίσει την περιοχή μέσα από οπτικές γωνίες που διαφορετικά είναι απρόσιτες. Γενικά η περιοχή της Ηπείρου στη βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας δεν είναι πολύ γνωστή στους τουρίστες, διατηρεί τη γοητεία της και υπόσχεται πολλές κι ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Ευχαριστούμε!

Trasias Studio για τις όμορφες φωτογραφίες!

Leave a Comment

Comment (required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Name (required)
Email (required)